Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wzrost temperatury CPU i automatyczne wyłączenie komputera 
Autor Treść wiadomości

Post Wzrost temperatury CPU i automatyczne wyłączenie komputera
Mam płytę główną ASUS A7N8X, procesor AMD Athlon Xp 2500+ i zasilacz Modecom MC-400 ATX 2.0 PFC 400W. W czasie spoczynku mam następujące parametry zmierzone w programie AIDA32:

Temperatura:

płyta główna 37 st. C
procesor 45 st. C
dioda procesora 67 st. C

Obroty wentylatora CPU: 2481 obr/min

Napięcia:

Napięcie rdzenia procesora: 1.68V
Napięcie pomocnicze procesora: 1.68V
+3.3V 3.23V
+5V 4.97V
+12V 12.48V
-12V -12.46V
-5V -4.72V

W czasie maksymalnego obciążenia procesora programem do testowania sprzętu temperatura diody procesora rośnie momentalnie do 83 st. C a temperatura procesora do 48 st. C i komputer automatycznie się wyłącza. W obudowie komputera przed pomiarem parametrów przeczyściłem wszystko z kurzu i zauważyłem że obroty wentylatora spadły o 100 obr/min. Co może być przyczyną przegrzewania się procesora i jak to naprawić?

Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Post Re: Wzrost temperatury CPU i automatyczne wyłączenie komputera
Może to wina pasty termo przewodzącej. Jak się znasz troszkę na kompach to delikatnie zdejmij radiator i wyjmij procesor. Starą pastę zetrzyj przy użyciu szmatki nasączoną spirytusem i wystarczy nałożyć nową. Tylko nie przesadzaj z ilością bo pasta ma przewodzić a nie izolować wystarczy kropelka :P Jak nie wiesz o co chodzi to poradników na necie jest sporo jak montować procesory.

Pozdrawiam Koniu.

Profil E-mail
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość